skip to Main Content

Toont alle 12 resultaten

Wijnhuis Bodega Enate

Bodega Enate is een Spaans wijnhuis, in Somontano, in de provincie Huesca. Hoewel Bodega Enate vrij nieuw (1991) en zo’n typisch 20e-eeuwse wijnhuis is, behoort het inmiddels al tot de meest aansprekende van Spanje. Dan heb je als wijnproducent dus echt iets in je mars. Huidige president van Bodega Enate is Luis Nozaleda Arenas. Bodega Enate combineert moderne technieken met respect voor de lokale, eeuwenoude tradities. Die mooie combinatie, met de druiven uit de regio, levert dus prachtige wijnen op.

Bodega Enate wijngaarden

We zullen Bodega Enate geografisch toelichten. We vinden de wijngaarden van dit wijnhuis namelijk in de Pyreneeën, of beter gezegd de voorlopers daarvan, in het noordoosten van Spanje dus. Het landschap is vrij ruw, maar al in de tijd van de Romeinen hield men zich hier bezig met wijnbouw. Het wijngrondgebied van Bodega Enate strekt zich uit over ruim 400 hectare, en bevindt zich op een hoogte van 550 à 600 meter boven zeeniveau. Het ligt een stuk van de kust vandaan. Deze streek kenmerkt zich door grote verschillen in temperaturen overdag en ’s nachts. In de zomer lopen de temperaturen op tot zo’n 35 graden, in avond en nacht dalen die weer tot 15 graden. Dit heeft een positieve invloed op hun wijnen in de vorm van complexiteit, kracht en natuurlijk smaak. Tevens is er een lage luchtvochtigheid, mede door de zachte maar wel vaak aanwezige wind, in de periode waarin de druiven het meeste rijpen. De bodem in dit deel van de Pyreneeën, bestaat uit poreuze zandsteen en leem. Deze samenstelling heeft een goede waterdoorlatendheid. Daaronder verzamelt zich het smeltwater uit de hoger gelegen delen van deze bergen. Betere condities voor wijnbouw zijn nauwelijks denkbaar.

De druiven

Bodega Enate heeft het grote voordeel dat het kan putten uit diverse druivensoorten op de genoemde 400 hectare wijngebied. In totaal gaat het zelfs om dertien druivensoorten, deels inheems, deels internationaal. Voor de rode wijnen maakt men gebruik van Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Tempranillo. Hun witte wijnen komen voort uit Chardonnay en Gewürztraminer, en de rosé wordt ook geproduceerd uit Cabernet Sauvignon. Rode wijn maakt zo’n 85% uit van het totale wijnaanbod van Enate.

De wijnen

De meeste wijnen van Bodega Enate zijn te herkennen aan een opvallende frisheid. Alle inspanningen en de durf om te experimenteren komen hierin terug. De jonge wijnen rijpen in voornamelijk Franse en Amerikaanse vaten van eikenhout. Het kan niet anders dat dit leid tot karaktervolle wijnen met diepte en complexiteit. Bessen en bramen zijn de vruchten die veelal terugkomen en die een beetje kenner er ook al snel uithaalt.

Etikettenkunst

De etiketten op de wijnflessen van Bodega Enate zijn absoluut een aparte vermelding waard. Deze pareltjes worden gemaakt door moderne Spaanse kunstenaars. Alleen voor het etiket van een Enate wijn zou u al een fles in huis moeten hebben. Terwijl de wijn u zelf zeker ook positief zal verrassen, als u hem niet al lang kent natuurlijk.

Wijn en architectuur

Een wijnhuis bezichtigen is altijd interessant, een rondleiding over het wijngoed van Enate heeft echter nog iets extra speciaals. Het multifunctionele hoofdgebouw is namelijk een architectonisch hoogstandje. Dat trekt ook altijd de aandacht van mensen die niet voor dit prachtige wijngoed komen, voor de natuur. Wandelaars maken dan ook steevast een foto van zowel de wijngaarden als het hoofdgebouw. De hoogstaande wijnen, de kunstzinnige etiketten en de bijzondere architectuur vormen dan ook een unieke driehoek. De etiketten zijn trouwens ook te bezichtigen in de eigen galerie van wijngoed Bodega Enate.

Bodega Enate wijn kopen via Barts Wijnkoperij

Binnenkort zelf genieten van de wijnen van Bodega Enate? Bestel snel en eenvoudig online. Uw bestelling wordt snel geleverd en vanaf €100,- geheel gratis! Wilt u meer informatie? Neem contact op met het team van Barts Wijnkoperij. Wij helpen u graag verder.

Daarom Barts Wijnkoperij

✓ Groot assortiment topwijnen uit Spanje
✓ Bestellingen gratis geleverd in Nederland va. €100,-
✓ Veilig en eenvoudig online bestellen
✓ Ook mogelijk om achteraf te betalen via Klarna
✓ Unieke relatiegeschenken en maatwerk mogelijk
✓ Niet voor de elite, maar puur om van te genieten!
✓ Dé wijnspecialist van de wijnen van Bodega Enate, online en in de winkel!

×Close search
Zoeken