skip to Main Content
[rev_slider_vc alias="singleblog"]

Barolo “Koning der Wijnen”

Barolo, vaak aangeduid als de ‘koning der wijnen’ en ‘wijn der koningen’, is een iconische rode wijn afkomstig uit het hart van Piemonte, Noord-Italië. Deze prestigieuze wijn wordt uitsluitend geproduceerd van de Nebbiolo-druif, die bekend staat om zijn krachtige tannines en opmerkelijke leeftijdspotentieel. De wijnbouwregio Barolo, met zijn complexe geologische structuur, biedt een verscheidenheid aan terroirs die unieke kenmerken aan de wijn geven.

De wijnen van Barolo kenmerken zich door hun heldere robijnrode kleur die met de jaren overgaat in granaatrood. Ze bezitten een intens aroma van rozen, teer, kruiden, en met rijping ontwikkelen zich nuances van viooltjes, gedroogde kruiden, kersen, tabak, en truffel. Op het palet bieden Barolo’s een rijke structuur met stevige tannines die verzachten met ouderdom en een lange, aanhoudende afdronk. De productie van Barolo is strikt gereguleerd om zijn kwaliteit te waarborgen, met een verplichte rijping van minimaal 38 maanden, waarvan 18 maanden in houten vaten. Barolo wijnen zijn uitstekend op zichzelf, maar zijn ook veelzijdig in pairings, bijzonder goed passend bij rijke, hartige gerechten zoals truffelrisotto, geroosterd vlees, en rijpe kazen. Ze worden geprezen om hun expressie van plaats en tijd, waardoor ze een geliefde keuze zijn voor verzamelaars en liefhebbers van fijne wijnen wereldwijd.

Vietti

Vietti is een iconisch wijnhuis gelegen in het hart van Barolo, Piemonte, waar de familie Vietti al sinds het begin van de twintigste eeuw actief is in de wijnbouw. In 1919 nam Mario Vietti het baanbrekende initiatief om zelf wijn te produceren, te bottelen en te verkopen, een tijd waarin de wijnmarkt voornamelijk werd gedomineerd door handelaren. De kwaliteitsvisie van Vietti werd voortgezet door zijn schoonzoon Alfredo Currado vanaf 1952. Alfredo was pionier in het terroirgericht werken, geïnspireerd door de Côte d’Or in Bourgogne, waarbij hij wijngaarden met een unieke identiteit apart behandelde.

Onder leiding van Alfredo’s zoon, Luca Currado, die ervaring opdeed bij prestigieuze wijnhuizen zoals Simi Winery, Opus One, en Mouton-Rothschild, werd in de jaren ’90 een nieuwe fase van kwaliteitsverhoging ingeluid. Luca combineerde traditie met innovatie en zette volledig in op duurzame wijnbouw, met een benadering die ruimte laat voor intuïtie in het vinificatieproces.

Tegenwoordig produceert Vietti naast witte wijnen zoals Moscato d’Asti en Arneis ook een indrukwekkend assortiment rode wijnen. De Barolo’s met cru-aanduidingen zoals Castiglione, Brunate, Lazzarito, Rocche di Castiglione en Ravera, geteeld op percelen met 30 jaar oude nebbiolo stokken uit de dorpen Castiglione Falletto, Monforte, Barolo en Novello, zijn het hoogtepunt. Deze wijnen zijn het toonbeeld van Vietti’s perfectionisme en totale toewijding, en vormen een prachtige expressie van Piemonte’s rijke terroir.

Vietti wijnen bestellen via Barts Wijnkoperij

Wilt u binnenkort zelf genieten van de wijnen van Vietti? Of heeft u gasten die u wilt verwennen met dit Italiaanse wijnhuis? U bestelt de wijnen van Vietti eenvoudig en snel online. Wij leveren uw bestelling snel bij u thuis. En in Nederland vanaf €100,- geheel gratis! Heeft u vragen? Wilt u meer informatie? Neem contact op met Barts Wijnkoperij. Wij helpen u graag verder!

Met vriendelijke wijngroet,

Bart

×Close search
Zoeken